Pyreneittenkoira on suhteellisen perusterve alkukantainen rotu. Sen keskimääräinen elinikä on 10-12 vuotta. Yksittäisiä yli 15 vuotiaitakin on rodussa nähty.
Lonkkaniveldysplasian suhteen Pyreneittenkoira on varsin terve jättirotuiseksi, vakavaa lonkkavikaa esiintyy hyvin vähän. 2011-2021 tutkituista Pyreneittenkoirista 59% oli A/A lonkkaisia, 26% B lonkkaisia, E & D lonkkaisia oli yhteensä tutkituista 7%.
Kyynärnivelen kasvuhäiriöitä on Pyreneittenkoirissa todettu myös. Itse terveystuloksissa Kyynärnivelen kasvuhäiriöitä on minimaalisesti, 2011-2021 tutkituista 94% on täysin puhtaita. Osteochondrosis Dissecansia (OCD) on pyreneittenkoiralla todettu olka- , kyynär- ja polvinivelessä. Näistä syistä yksittäisiä koiria on jouduttu operoimaan. Vakavimmat ontumiset ovat viime vuosina johtuneet polvinivelestä ja -vammoista. Patella luksaation takia on leikattu joitakin Pyreneittenkoiria, muutama on lopetettu pentuna. Tapaturmaisen polven ristisiteen osittaisen revähtämisen tai katkeamisen takia on leikattu joitakin pyreneittenkoiria. Riski polvivammoista kasvaa takaosan suorien polvikulmauksien myötä.
Pyreneittenkoirille tehdyt viralliset silmätutkimukset ovat vielä harvinaisia, mutta 2020 JTO mukaan tutkituista on todettu Kortikaalinen katarakta vain viidellä, Cilia Aberranta ja ektropium yhdellä koiralla, sekä muutama muu vähäinen poikkeama normaalista. Sitten on olemassa jalostuksesta EI pois sulkevia löydöksiä silmissä ovat esimerkiksi lisäripset / Distichiasis ja PPM joka on synnynnäisiä sikiöaikaisten verisuonten ja kalvojen jäänteitä iiriksessä, Tarkemmin tietoa meidän JTO sivulla 19.
Pyreneittenkoiraa pidetään yleisesti terveenä rotuna ja verrattuna muihin jättirotuihin se onkin suhteellisen pitkäikäinen. Mahalaukun laajentuma ja kiertymä on suurikokoisilla, syvärintaisilla koiraroduilla esiintyvä hengenvaarallinen tila ja sitä on ollut melkein vuosittain yksittäisillä pyreneittenkoirilla iästä riippumatta. On epäilty, että mahalaukun supistumishäiriöt altistavat kiertymälle. Kohtutulehdus on toinen jota rodussa esiintyy, mutta ennuste on hyvä, mikäli koira leikataan ajoissa.
Epileptiset kohtaukset ovat vieneet hyvinkin nuoria koiria; valitettavasti useassa tapauksessa kohtauksen aiheuttaja on jäänyt tutkimatta. Diagnosoituja epilepsia-tapauksia on esiintynyt satunnaisesti, molemissa tapauksissa puhutaan yksittäisistä koirista vuosien varrella. Toinen lääkittävä sairaus jota esiintyy yksittäisiä tapauksia on kilpirauhasen vajaatoiminta. Yleisin
muoto on primaari eli perinnöllinen hypotyreoosi, joka todetaan yli vuoden ikäisillä nuorilla
aikuisilla koirilla.
Yksittäisiä vaikeita ihottumia, joissa osalla on allergiatausta, on ilmestynyt julki vuosittain. Pyreneittenkoirilla on todettu myös pieniä ihottumia, kutinoita, hyönteisallergioita, ja hot spotteja.
Kroonisesta korvatulehduksesta kärsii pieni osa pyreneittenkoirista, runsas vaikun erittyminen korvakäytävästä näyttäisi liittyvän sopimattomaan ravintoon. Vaiva on näyttänyt häviävän ruokavaliota vaihtamalla.
Kasvuiän lievempinä sairauksina on erinäisiä kasvuhäiriöstä johtuvia "kasvukipuja". Muutama tutkittu tapaus viime vuosikymmenien aikana on sairastuneet Hypertrofiseen osteodystrofiaan eli HOD. Tätä lievempi sairaus on panosteiitti joka on koiraa kasvuaikana vaivaava luusairaus, jota kutsutaan myös kasvukivuiksi.
Edellä mainittujen sairauksien lisäksi Suomen pyreneittenkoirakannassa on vuosina 1990 -2008
esiintynyt ainakin yksittäisiä seuraavia sairauksia tai rakennepoikkeavuuksia JTO mukaan:
Munuaisen vajaatoiminta /-vika, maksan toiminnan häiriö, verisyöpä, kuurous, anaalirauhas- tulehdusta, virtsatietulehdusta, virtsanpidätyshäiriöitä, häiriöitä kivesten laskeutumisessa,
ylä-, ala- ja epätasaista purentaa, syringomyelia, aivorungon atrophia, ja vesipäätä.
Kennelliiton sivujen terveystilastoista, linkki:
http://jalostus.kennelliitto.fi/frmTerveystilastot.aspx?R=137&Lang=fi